Miód manuka – płynne złoto prosto z Nowej Zelandii

Manuka, czyli wiecznie zielony krzew herbaciany występujący naturalnie tylko w Nowej Zelandii oraz Australii Południowej. To właśnie z jego kwiatów produkowany jest miód, który pomału zaczyna podbijać europejski rynek. To wszystko za sprawą jednego naturalnego związku w nim zawartego – MGO.

Czym jest MGO?

MGO, czyli methylglyoxal jest naturalnym związkiem chemicznym występującym w miodach manuka. To właśnie on w dużym stopniu odpowiedzialny jest za zdrowotnościowe właściwości miodu. Nie wykazano dotychczas występowania tego związku w tak dużych ilościach w żadnym innym produkcie spożywczym.  W celu udokumentowania tego fenomenu organizacja Manuka Health stworzyła w 2008 roku specjalną metodę oznaczania ilości MGO w konkretnym miodzie.

Aktualnie na rynku dostępne są miody manuka o następujących wartościach:

  • MGO 30+
  • MGO 100+
  • MGO 250+
  • MGO 400+
  • MGO 550+

Warto zaznaczyć, że przeciętny miód europejski posiada zawartość MGO w przedziale od 1 do 10.

Lecznicze właściwości miodu manuka

Miód manuka zdecydowanie wygrywa pozostawiając swoją konkurencję daleko w tyle. Dzieje się tak za sprawą swoich unikalnych właściwości.

Można do nich zaliczyć m.in. działania:

  • antybakteryjne
  • antyoksydacyjne
  • antyseptyczne
  • przeciwzapalne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwgrzybiczne

W leczeniu jakich dolegliwości pomoże miód manuka?

  • Idealnie sprawdza się przy leczeniu chorób układu pokarmowego takich jak wrzody żołądka, nadkwasota, zaburzenia trawienia, zespół jelita wrażliwego. A jego antybakteryjne działanie pomoże zwalczyć również biegunki oraz zapalenie jelita cienkiego czy okrężnicy.
  • Silnie oddziałuje na wirusy grypy oraz odry wiecznej.
  • Warto stosować go również przy profilaktyce jamy ustnej. Doskonale radzi sobie bowiem z drobnoustrojami chorobotwórczymi.
  • Ciekawym oraz zaskakującym działaniem miodu manuka jest jego zastosowanie przy leczeniu chorób skóry i błony śluzowej. W tym wypadku dodaje się go do maści, kremów lub aplikuje bezpośrednio na skórę co pomaga w wyleczeniu odleżyn, ran pooperacyjnych, cukrzycowych owrzodzeń stóp, zapalenia mieszków włosowych, a nawet trądziku.
  • Najbardziej znanym i powszechnym zastosowaniem jest profilaktyka w okresie jesienno-zimowym, ponieważ miód ten pomoże chronić organizm przed przeziębieniem i grypą. Łagodzi również objawy tych chorób.

Powyższe przykłady są zaledwie niewielką ilością schorzeń, które można zwalczyć za pomocą tego cudu natury.

Jak stosować miód manuka?

Najlepszym i najbardziej optymalnym sposobem jest spożywanie go bezpośrednio z łyżeczki lub rozpuszczenie w letniej wodzie. Zalecana dzienna dawka to ok. 2-3 łyżeczki na czczo. Należy pamiętać, aby woda nie przekraczała 40°C, ponieważ miód może stracić swoje właściwości.

Mleko zdjęcie utworzone przez master1305 - pl.freepik.com